Ела Фицџералд

С обзиром да се данас навршава 96 година од рођења ове изузетне даме џеза, мој скромни допринос подсећању на First Lady of Song. 

Ела Џејн Фицџералд (енгл. Ella Fitzgerald25. април 1917 — 15. јун 1996.), позната и као „Lady Ella“ и „First Lady of Song“, сматра се једном од најутицајнијих џез певачица прошлог века. Са вокалним распоном од триоктаве, имала је чистоћу тона, добру интонацију и велике могућности импровизације. Сматра се једном од најбољих интерпретатора Грејт Американ Сонгбука. Током каријере која је трајала 59 година, освојила је 14 ГремијаНационалну медаљу уметности Роналда Регана и Председничку медаљу слободе Џорџа Х. В. Буша.

Официјални сајт http://ellafitzgerald.com/

(Извор Википедија)

Фото  http://intoclassics.net

42316291

Малко о  џезу

Џез (енгл. jazz) је музички стил који је настао у Сједињеним Америчким Државама  почетком XX века.

Основне музичке карактеристике су: синкопавибрато и стална музичка пулсација у такту 4/4, која нема одговарајућу паралелу у класичној музици. Најуобичајенија форма је тема са варијацијама које се импровизују на стални хармонијски скелет оригиналне теме. Услед тога су ствараоци у џезу извођачи, а не композитори као у класичној музици.

Централни инструмент сваког џез-ансамбла је бубањ са помоћним удараљкама, који саклавиромгитаром и контрабасом чини ритам-секцију. Нарочито се примјењују дувачки инструменти (саксофонкларинеттруба и тромбон, мада понекад се користе и флаутаобоа,рог и вибрафон. Величина ансамбла варира од трија до пуног симфонијског џез-оркестра, у коме сваки инструмент може имати улогу солисте. Док у малим ансамблима сви инструменти импровизују на задату тему, џез-оркестар се служи писаним аранжманима, а импровизују само поједини солисти.

(извор Википедија)

Познати представници џеза

Великој популарности и универзалности џез-музике допринели су не само хетерогени елементи његовог уметничког израза него и сами њени пропагатори, извођачи који су махом велики виртуози на својим инструментима:

Идиоме џеза је са успехом применио у својим композицијама и Џорџ Гершвин, а делимично је џез утицао и на многе друге композиторе класичног смера: Игор СтравинскиПаул ХиндемитКурт ВајлЕрнест КшенекДаријус МилоРолф Либерман и др.

(извор Википедија)

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s